• PROCEDURA FUNKCJONOWANIA

        SZKOŁY PODSTAWOWEJ

        IM. PPŁK  MAKSYMILIANA CIĘŻKIEGO

        W BABOROWIE

        OD 1 WRZEŚNIA 2021 R.

         

        ROZDZIAŁ 1

        INFORMACJE OGÓLNE

         

        § 1.

        Cel procedury

         

        Celem niniejszej procedury jest usystematyzowanie działań pracowników, rodziców oraz Dyrekcji w celu zachowania bezpieczeństwa i higienicznych warunków w czasie zajęć organizowanych przez Szkołę Podstawową im. ppłk Maksymiliana Ciężkiego w Baborowie od 1 września 2021 r.

         

        § 2.

         

        Ilekroć w niniejszej procedurze jest mowa o:

        1)  Jednostce, Szkole – należy przez to rozumieć Szkołę Podstawową im. ppłk. Maksymiliana Ciężkiego w Baborowie;

        2)  Dyrektorze – należy przez to rozumieć Dyrektora Szkoły Podstawowej im. ppłk. Maksymiliana Ciężkiego w Baborowie;

        3)  Rodzicach – należy przez to rozumieć także opiekunów prawnych dziecka oraz osoby (podmioty) sprawujące pieczę zastępczą nad dzieckiem;

        4)  Organie prowadzącym– należy przez to rozumieć Miasto i Gminę Szamotuły.

         

        § 3.

         

        1.     W szkole stosuje się wytyczne Ministra Edukacji i Nauki, Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Ministerstwa Zdrowia.

        2.     Niniejsza procedura określa funkcjonowanie szkoły od 1 września 2021 r., w szczególności działania, które zminimalizują możliwość zakażenia.

        3.       Należy mieć na uwadze to, że zastosowanie wszystkich ustalonych środków bezpieczeństwa w Szkole nie pozwoli w 100% wyeliminować ryzyka związanego
        z zakażeniem.

        4.     Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach gis.gov.pl lub www.gov.pl/web/koronawirus/.

        5.     Organizacja i funkcjonowanie szkoły zależy od sytuacji epidemiologicznej występującej na obszarze Powiatu Szamotulskiego. W razie potrzeby Dyrektor Szkoły wprowadza dodatkowe ograniczenia, nakazy i zakazy w związku z wystąpieniem stanu epidemii, zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem[1]

         

        ROZDZIAŁ 2

        ZADANIA I OBOWIĄZKI DYREKTORA

         

        § 4.

         

        1.     Dyrektor wykonuje zadania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa uczniom
        i nauczycielom w czasie zajęć organizowanych przez jednostkę.

        2.     Dyrektor:

        1)       organizuje pracę szkoły zgodnie z obowiązującymi zasadami oraz stosuje się do nowych zaleceń;

        2)       współdziała z pracownikami w zapewnieniu bezpiecznych warunków prowadzenia zajęć w szkole;

        3)       nadzoruje prace porządkowe wykonywane przez pracowników zgodnie
        z powierzonymi im obowiązkami (w tym wypełnianie kart kontroli dezynfekcji pomieszczeń);

        4)       dba o to, by w salach, w których uczniowie spędzają czas nie było przedmiotów, których nie można skutecznie zdezynfekować;

        5)       prowadzi komunikację z rodzicami dotyczącą bezpieczeństwa dzieci w jednostce;

        6)       kontaktuje się z rodzicem– telefonicznie, w przypadku stwierdzenia podejrzenia choroby

        sugerujących infekcję dróg oddechowych u ich dziecka;

        7)       współpracuje ze służbami sanitarnymi;

        8)       instruuje pracowników o sposobie stosowania procedury postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia;

        9)       informuje rodziców o obowiązujących w szkole procedurach postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia (za pomocą poczty elektronicznej, strony internetowej oraz plakatów wywieszonych w jednostce).

        3.     Przy każdym wejściu do budynku szkoły zamieszono:

        1)       informację o obowiązku dezynfekcji rąk;

        2)       instrukcję o sposobie użycia środka dezynfekującego;

        3)       dozownik z płynem do dezynfekcji rąk, umożliwiający wszystkim wchodzącym do szkoły skorzystania z niego (zobowiązuje się pracowników sprzątających
        o zgłaszanie niskiego poziomu płynu oraz bieżące uzupełnienie dozowników
        );

        4)     numery telefonów do organu prowadzącego, powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala oraz służb medycznych, z którymi należy się skontaktować w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych u osoby znajdującej się na terenie jednostki.

         

         

        § 5.

        Zawieszenie zajęć

         

        1.     Na podstawie § 18 ust. 2a Rozporządzenia w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach Dyrektor za zgodą organu prowadzącego i po uzyskaniu pozytywnej opinii Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, może zawiesić zajęcia na czas oznaczony jeżeli ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczną może być zagrożone zdrowie uczniów.

        2.     Zgoda i opinia, o których mowa odpowiednio w ust. 1 mogą być wydane także ustnie, telefonicznie, za pomocą środków komunikacji elektronicznej lub za pomocą innych środków łączności. W takim przypadku treść zgody lub opinii utrwalona jest przez Dyrektora w formie protokołu, notatki, adnotacji lub w inny sposób.

        3.     W przypadku zawieszenia zajęć na czas oznaczony Dyrektor Szkoły Podstawowej im. ppłk Maksymiliana Ciężkiego w Baborowie wydaje stosowne zarządzenie, wskazujące na okres zawieszenia.

        4.     W związku z zawieszeniem zajęć Dyrektor Szkoły wdraża jeden z wariantów kształcenia:

        1)     organizować jednocześnie zajęcia w formie tradycyjnej na terenie jednostki oraz
        w formie kształcenia na odległość (WARIANT MIESZANY- HYBRYDOWY);

        2)     organizować zajęcia w formie kształcenia na odległość, zgodnie z zarządzeniem Dyrektora o zawieszeniu funkcjonowania szkoły i prowadzenia kształcenia na odległość (WARIANT ZDALNY).

        5.     W przypadku prowadzenia kształcenia w wariancie hybrydowym lub zdalnym Dyrektor Szkoły dokonuje weryfikacji i aktualizacji procedur określających zasady kształcenia na odległość.

        6.     Dyrektor Szkoły bierze pod uwagę dotychczasowe doświadczenie oraz zgłaszane do tej pory problemy, pomysły i nowe rozwiązania przez nauczycieli, rodziców i uczniów, w celu zapewnienia odpowiedniej jakości kształcenia na odległość, m.in.:

        1)   ustalenia skutecznych sposobów komunikacji z rodzicami uczniów;

        2)   zaplanowanie równomiernego obciążenia ucznia zajęciami w danym dniu;

        3)   uwzględnienie możliwości psychofizyczne ucznia;

        4)   ograniczenia wynikające z sytuacji ucznia w środowisku domowym (np. warunki techniczne, dostęp do Internetu);

        5)   uwzględnienie indywidualnych potrzeb uczniów, a w szczególności mając na uwadze odrębną specyfikę kształcenia:

        a)     dzieci objętych wychowaniem przedszkolnym;

        b)     uczniów klas I- III;

        c)     uczniów klasy IV;

        d)     uczniów klas V- VII;

        e)     uczniów klasy VIII.

        7.     Dyrektor Szkoły może wprowadzać zmiany w organizacji funkcjonowania Szkoły oraz zasad przebywania zgodnie z wprowadzanymi zaleceniami dotyczącymi reżimu sanitarnego, w szczególności w przypadku objęcia danego powiatu strefą, w której wprowadza się obostrzenia (np. obowiązek zakrywania ust i nosa w przestrzeni publicznej).

        § 6.

         

        1.     Dyrektor Szkoły na bieżąco śledzi komunikaty na temat COVID- 19 nadawane przez Główny Inspektorat Sanitarny i stosuje się do jego zaleceń.

        2.     Dyrektor Szkoły wymaga od pracowników bezwzględnego przestrzegania niniejszej procedury, komunikatów Dyrektora, zaleceń GIS oraz wytycznych MEiN.

        3.     W szkole zapewniono pomieszczenie do izolacji osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe sugerujących infekcję dróg oddechowych, zaopatrzone w maseczki, rękawiczki i przyłbicę oraz płyn do dezynfekcji rąk (przed wejściem do pomieszczenia).

        4.     W sytuacji wystąpienia zagrożenia zarażenia/zarażenia wirusem COVID-19 Dyrektor postępuje zgodnie z „Procedurą postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia wirusem COVID-19 oraz na wypadek powzięcia informacji o potwierdzeniu zakażenia na terenie Szkoły Podstawowej im. ppłk Maksymiliana Ciężkiego w Baborowie” wprowadzoną odrębnym Zarządzeniem Dyrektora.

         

        § 7.

         

        1.     Dyrektor przypomina pracownikom zasady mycia rąk oraz obowiązku informowania o złym stanie zdrowia. Dyrektor przeprowadził spotkanie z pracownikami w celu zwrócenia uwagi na profilaktykę zdrowotną.

        2.     Dyrektor zapewnia pracownikom jednostki niezależnie od podstawy zatrudnienia rękawiczki jednorazowe, maseczki ochronne, fartuch z długim rękawem lub środki do dezynfekcji rąk.

        3.     W pomieszczeniach sanitarno- higienicznych Dyrektor wywiesił plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk– instrukcje prawidłowej dezynfekcji rąk.

         

        § 8.

         

        1.     Dyrektor przeanalizował i zaktualizował wewnętrzne procedury czyszczenia i dezynfekcji sal, korytarzy oraz pomieszczeń biurowych.

        2.     Dyrektor udostępnia na bieżąco komunikaty dla rodziców, nauczycieli oraz pracowników pomocniczych i obsługi dotyczące zasad bezpieczeństwa i higieny w miejscach publicznych w formie komunikatów na stronie internetowej szkoły, tablicy ogłoszeń oraz za pośrednictwem poczty elektronicznej.

        3.     Dyrektor w porozumieniu z nauczycielami oraz rodzicami ustalił sposoby szybkiej
        i skutecznej komunikacji z rodzicami uczniów, w szczególności z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość.

         

         

         

         

         

         

        ROZDZIAŁ 3

        ORGANIZACJA PRACY SZKOŁY

         

        § 9.

         

        1.     Szkoła pracuje w godzinach od 6.40 do 15.40

        2.     Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na niego lub domowników obowiązek kwarantanny lub izolacji w warunkach domowych.

         

        § 10

        Zasady przyprowadzania i odbioru dzieci ze szkoły

         

        1.     Dzieci klas I- III oraz oddziałów przedszkolnych są przyprowadzane i odbierane ze szkoły przez osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych.

        2.     Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na nich obowiązek kwarantanny lub izolacji w warunkach domowych.

        3.     Rodzice nie wchodzą na teren szkoły, z wyjątkiem rodzica/osoby upoważnionej: dzieci z oddziału przedszkolnego, klasy I i dzieci niepełnosprawnych.

        4.     W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.

        5.     W Szkole wyznacza się określoną strefę, w której mogą przebywać rodzice przyprowadzający/ odbierający dzieci ze szkoły lub inne osoby z zewnątrz zachowując następujące zasady:

        1)     1 rodzic z dzieckiem;

        2)     zachowanie dystansu od kolejnego rodzica z dzieckiem min. 1, 5 m;

        3)     zachowanie dystansu od pracownika szkoły min. 1,5 m;

        4)     opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwa zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).

        6.     Uczniowie przychodzą do szkoły zgodnie z ustalonym dla każdego oddziału klasy planem zajęć.

        7.     Do budynku szkoły należy wchodzić ustalonym wejściem, zachowując przy tym obowiązek dezynfekcji rąk, przy użyciu płynu znajdującego się przed wejściem do szkoły.

        8.     W przypadku stwierdzenia przez pracownika odbierającego objawów chorobowych u dziecka sugerujących infekcję dróg oddechowych, pracownik nie odbiera dziecka, pozostawia je rodzicom i informuje dyrektora lub osobę go zastępującą o zaistniałej sytuacji.

        9.     Uczniowie, rodzice oraz pracownicy szkoły są zobowiązani do przestrzegania ustalonych zasad zachowania na terenie szkoły, w szczególności miejscach wspólnych, tj. szatnia, korytarze, jadalnia szkolna.

        10.  Opuszczając szkołę dziecko odprowadzane jest przez wyznaczonego pracownika do rodzica/ osoby upoważnionej, który oczekuje w wyznaczonej strefie (przy wejściu do budynku szkoły lub do drzwi).

         

        § 11.

         

        1.     W miarę możliwości zajęcia dla danego oddziału, klasy odbywają się w wyznaczonych
        i stałych salach lekcyjnych.

        2.     Podczas przerw uczniowie mogą przebywać na terenie boiska szkolnego pod nadzorem nauczyciela oraz zachowując dystans społeczny.

        3.     Sale, w których prowadzone są zajęcia oraz przestrzenie wspólne (korytarze) należy wietrzyć co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.

         

        § 12.

         

        1.     Zajęcia w klasach I - III szkoły podstawowej dla każdego oddziału odbywają się w wyznaczonej i stałej sali lekcyjnej.

        2.     Nauczyciel w klasach I – III organizuje przerwy dla swojej klasy, w interwałach adekwatnych do potrzeb, jednak nie rzadziej niż po 45 min.

        3.     Oddziały przedszkolne korzystają z toalet tylko pod opieką pracownika obsługi, który dopilnuje, by dziecko po skorzystaniu z toalety umyło ręce zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno- higienicznych.

         

        § 13.

         

        1.     Każda osoba z zewnątrz (w tym rodzic dziecka) wchodząc do szkoły jest zobowiązana:

        1)   do dezynfekcji rąk za pomocą płynu do dezynfekcji znajdującego się przy wejściu do szkoły lub założenia rękawiczek ochronnych;

        2)   do zakrywania ust i nosa (maseczka);

        3)   do nieprzekraczania obowiązujących stref, w których mogą przebywać oraz przestrzegania zasad przebywania w nich.

        2.     Do szkoły nie będą wpuszczani uczniowie, rodzice oraz pracownicy z objawami chorobowymi sugerującymi infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączka, kaszel, duszności. Za stan podgorączkowy uznaje się temperaturę przekraczającą zwykła temperaturę ciała (36,6 – 37,0 ° C, ale nie wyższą niż 38°C)

        3.     W przypadku zauważenia u ucznia lub pracownika niepokojących objawów, dokonywany jest pomiar temperatury – termometrem bezdotykowym (w przypadku posiadania innego termometru, niż termometr bezdotykowy, po każdym użyciu termometr jest dezynfekowany).

        4.     Pomiar temperatury dokonywany jest za zgodą rodziców. Zgoda wyrażana jest na cały rok szkolny 2021/2022.

        5.     W przypadku braku zgody na pomiar temperatury od większej liczby rodziców uczniów Dyrektor ma możliwość wystąpienia do GIS w celu uzyskania indywidualnej decyzji dotyczącej pomiaru temperatury.

        6.     Szkoła nie gromadzi danych dotyczących temperatury uczniów.

        7.     Pomiar temperatury pracowników następuje na podstawie art. 212 pkt 3 Kodeksu pracy.

        8.     W celu ograniczenia bezpodstawnego przebywania w szkole osób niebędących uczniami lub pracownikami jednostki, osoby z zewnątrz wpuszczane są do szkoły wyłącznie, gdy mają ku temu uzasadniony powód i przedstawią cel wejście pracownikowi obsługi lub po wcześniejszym umówieniu się z dyrektorem szkoły lub pracownikiem.

         

        § 14.

        Sala gimnastyczna

         

        1.   W salce rekreacyjnej, na hali sportowej należy zachować dystans między uczniami.

        2.   Podczas realizacji zajęć, w tym wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy zrezygnować z ćwiczeń i gier kontaktowych.

        3.   Nie korzystamy z przedmiotów, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować.

        4.   Sprzęt i przybory sportowe muszą być regularnie czyszczone z użyciem wody z detergentem  lub innych środków dezynfekujących. Podłoga powinna być myta przy użyciu wody z  detergentem lub dezynfekowana przez pracowników obsługi, po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdym zajęciach.

        5.   Wychowawca na początku roku szkolnego informuje uczniów o zasadach korzystania
        z salki rekreacyjnej.

         

        § 15.

        Szatnia

         

        1.     W celu ograniczenia nadmiernego kontaktu uczniów korzystających z szatni ustala się godziny przyjścia i wyjścia uczniów każdego oddziału/ klasy ze szkoły, z uwzględnieniem czasu na pozostawienie lub zabranie okrycia wierzchniego i zmianę obuwia w szatni.

        2.     Przy wejściu do szatni umieszcza się środek do dezynfekcji rąk wraz z instrukcją prawidłowego dezynfekowania rąk.

        3.     Wychowawca na początku roku szkolnego informuje uczniów o zasadach korzystania
        z szatni szkolnej.

         

        § 16.

        Zajęcia świetlicowe

         

        1.     Szkoła organizuje zajęcia świetlicowe dla uczniów, których rodzice zgłosili potrzebę korzystania ze świetlicy szkolnej.

        2.     Godziny pracy świetlicy wynikają z informacji zebranych od rodziców.

        3.     W świetlicy szkolnej umieszcza się środki do dezynfekcji rąk.

        4.     Dzieci przebywające w świetlicy są zobowiązane każdorazowo po wejściu do świetlicy do dezynfekcji rąk pod nadzorem opiekuna/ wychowawcy świetlicy.

        5.     Podczas przebywania w świetlicy szkolnej zobowiązuje się dzieci oraz opiekunów/ wychowawców do zachowania dystansu.

        6.     Świetlicę należy wietrzyć:

        1)     codziennie rano, przed przyjściem wychowanków;

        2)     nie rzadziej niż co godzinę, w trakcie przebywania dzieci w świetlicy;

        3)     za każdym razem po przeprowadzaniu dezynfekcji sal świetlicowych.

        8. Uczniowie na początku roku szkolnego są informowani, przez wychowawcę o zasadach przebywania w świetlicy szkolnej.

         

         

        § 17.

        Zasady korzystania z biblioteki szkolnej

         

        1.     Przy wejściu do biblioteki znajduje się dozownik z płynem do dezynfekcji rąk oraz instrukcja prawidłowej dezynfekcji rąk.

        2.     Każda osoba wchodząc do biblioteki jest zobowiązana zdezynfekować ręce.  

        3.     Biblioteka dostępna jest w godzinach określonych przez Dyrektora

        4.     Przyjęte od ucznia książki, biblioteka odkłada na 2 dni na wydzielone półki w odrębnym pomieszczeniu/regale do tego wyznaczonym. Odizolowane egzemplarze należy oznaczyć datą zwrotu i wyłączyć z wypożyczania do czasu zakończenia „kwarantanny”. Po tym okresie książka wraca do użytkowania.

        5.     Uczniowie są informowani na początku roku szkolnego, przez wychowawcę o zasadach korzystania z biblioteki szkolnej.

        6.     Nie ma możliwości korzystania z woluminów na terenie biblioteki szkolonej.

         

         

        § 18.

        Boisko szkolne

         

        1.     Zaleca się korzystanie przez uczniów (także w trakcie przerwy międzylekcyjnej) z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły.

        2.     Z boiska i urządzeń znajdujących się na boisku należy korzystać tak, aby zachować pełne bezpieczeństwo własne i innych uczestników zajęć oraz aby nie niszczyć boiska
        i znajdujących się na boisku urządzeń.

        3.     Sprzęt na boisku szkolnym wykorzystywany podczas zajęć jest regularnie czyszczony  z użyciem wody detergentem lub innych środków dezynfekujących, jeżeli nie ma takiej możliwości sprzęt zostanie zabezpieczony taśmą przed używaniem. W takim przypadku obowiązuje zakaz korzystania ze sprzętu.

        4.     Korzystanie z boiska jest dozwolone tylko przez uczniów uczęszczających do szkoły.

        5.     Korzystanie z boiska szkolnego jest możliwe tylko pod opieką nauczyciela.

        6.     Za bezpieczeństwo na obiekcie w czasie trwania planowanych zajęć odpowiadają nauczyciele opiekujący się grupą uczniów.

         

        § 19.

         

        1.     Uczniowie zaraz po powrocie z boiska zobowiązane są do mycia rąk, o czym przypomina nauczyciel opiekujący się grupą.

        2.     Oddziały przedszkolne po każdym powrocie z boiska myją ręce pod nadzorem nauczyciela

        3.     Na terenie boiska obowiązuje zakaz przebywania osób trzecich, niezwiązanych
        z działalnością Szkoły.

         

         

        § 20.

        Organizacja spotkań oraz narad

         

        1.       Dyrektor ograniczył do niezbędnego minimum spotkania i narady z Radą Pedagogiczną oraz rodzicami.

        2.     Zebrania przeprowadzane są przy otwartych oknach, z zachowaniem rekomendowanych przez służby sanitarne odległości pomiędzy osobami (min. 1,5m).

        3.     Jeżeli jest to możliwe zebrania rady pedagogicznej i spotkania z rodzicami kontynuowane są w sposób zdalny, tj. z wykorzystaniem metod i środków komunikacji elektronicznej.

         

         

        ROZDZIAŁ 4

        ZADANIA I OBOWIĄZKI UCZNIA

         

        § 21.

         

        1.   Uczeń zobowiązany jest przychodzić do szkoły w godzinach zgodnych z ustalonym planem zajęć.

        2.   Każdy uczeń przy wejściu do budynku zobowiązany jest zdezynfekować ręce płynem do dezynfekcji.

        3.   Podczas pobytu w szkole należy przestrzegać ogólnych zasad higieny:

        1)   częste mycie rąk wodą z mydłem (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza, po skorzystaniu z toalety);

        2)   ochrona podczas kichania i kaszlu;

        3)   unikanie dotykania oczu, nosa i ust.

        4.   Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. W takich przypadkach należy dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy.

        5.   Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce.

        6.   Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.

        7.   W drodze do i ze szkoły uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.

         

        ROZDZIAŁ 5

        ZADANIA I OBOWIĄZKI RODZICÓW

         

        § 22.

         

        1.     Rodzice dzieci klas I- III oraz oddziałów przedszkolnych:

        1)     zobowiązani są do przyprowadzania wyłącznie dzieci zdrowych– bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych;

        2)     powinni przestrzegać zasad związanych z przebywaniem w wyznaczonej części na terenie szkoły w trakcie przyprowadzania lub odbierania dzieci;

        3)     zaleca się rodzicom, aby przed przyprowadzeniem dziecka do szkoły zmierzyły dziecku temperaturę;

        4)     zakazuje się przyprowadzania do szkoły dziecka, jeżeli w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji (w takiej sytuacji wszyscy powinni zostać
        w domu);

        5)     w drodze do i ze szkoły rodzice powinni przestrzegać aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej i dawać przykład dzieciom.

        2.     Rodzice powinni przypominać dzieciom zasady higieny (unikanie dotykania oczu, nosa
        i ust, częste mycie rąk woda z mydłem oraz niepodawanie ręki na powitanie) oraz zwracać uwagi na odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas kichania czy kasłania.

        3.     Rodzice dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, którzy przynoszą do szkoły własne przedmioty (w tym zabawki) zobowiązani są do dbania o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję wskazanych rzeczy).

        4.     Rodzice powinni kontrolować stan zdrowia swoich dzieci, a w przypadku wystąpienia jakichkolwiek symptomów choroby (w szczególności: podniesiona temperatura, kaszel, osłabienie, bóle kostno-stawowe, duszności) pozostawić dziecko w domu i skontaktować się z lekarzem.

        5.     Rodzice mają obowiązek zgłaszania wszelkich poważnych dolegliwości i chorób zakaźnych dziecka oraz udzielania nauczycielowi wyczerpujących informacji na ten temat.

        6.     Rodzice są zobowiązani do utrzymywania regularnego kontaktu z wychowawcą klasy, za pomocą ustalonych środków komunikacji elektronicznej, w celu zapewnienia bieżącej wymiany informacji dotyczącej ucznia oraz obecnej sytuacji w szkole.

        7.     Rodzice maja obowiązek zaopatrzyć dziecko maseczki do zastosowania w przestrzeni publicznej (zgodnie z aktualnymi przepisami prawa) oraz w przestrzeni wspólnej szkoły, gdy nie ma możliwości zachowania dystansu.

         

         

         

         

        ROZDZIAŁ 6

        ZADANIA I OBOWĄZKI PRACOWNIKÓW

         

        § 23.

         

        Pracownicy zostali poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów sugerujących infekcję dróg oddechowych nie powinni przychodzić do pracy, powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarno- epidemiologiczną, oddziałem zakaźnym, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.

         

        § 24.

         

        1.     Każdy pracownik szkoły zobowiązany jest do samoobserwacji i pomiaru temperatury.

        2.     Każdy pracownik przy wejściu do budynku zobowiązany jest zdezynfekować ręce płynem do dezynfekcji i myć ręce zgodnie z instrukcjami prawidłowej dezynfekcji i mycia rąk wywieszonymi w szkole.

        3.     Pracownicy administracji oraz obsługi są zobowiązani do ograniczania kontaktów z uczniami oraz nauczycielami.

        4.     Zabronione jest przebywanie pracowników wskazujących objawy chorobowe sugerujących infekcję dróg oddechowych na terenie szkoły.

        5.     Każdy pracownik zobowiązany jest informować Dyrektora lub osobę go zastępującą
        o wszelkich
        symptomach chorobowych dzieci (w szczególności: podniesiona temperatura, kaszel, osłabienie, bóle kostnostawowe, duszności).

        6.     Każdy pracownik zobowiązany jest do stosowania się do „dekalogu” GIS
        (w pracy oraz po zakończeniu obowiązków służbowych):

        1)     Często myj ręce - Należy pamiętać o częstym myciu rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej możliwości dezynfekować je płynami/żelami na bazie alkoholu (min. 60%). Istnieje ryzyko przeniesienia wirusa z zanieczyszczonych powierzchni na ręce. Dlatego częste mycie rąk zmniejsza ryzyko zakażenia;

        2)     Podczas powitania unikaj uścisków i podawania dłoni - W ciągu dnia dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Powstrzymaj się od uścisków, całowania i podawania dłoni na powitanie;

        3)     Unikaj dotykania oczu, nosa i ust- Dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Dotknięcie oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami, może spowodować przeniesienie wirusa z powierzchni na siebie;

        4)     Regularnie myj lub dezynfekuj powierzchnie dotykowe - Powierzchnie dotykowe w tym biurka, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze muszą być regularnie przecierane z użyciem wody z detergentu lub środka dezynfekcyjnego. Wszystkie miejsca, z których często korzystają ludzie powinny być starannie dezynfekowane;

        5)     Regularnie dezynfekuj swój telefon i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków - Na powierzchni telefonów komórkowych bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje. Regularnie przecieraj lub dezynfekuj swój telefon komórkowy (np.: wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym). Nie kładź telefonu na stole i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków;

        6)     Zachowaj bezpieczną odległość od rozmówcy - Należy zachować co najmniej 1,5 metry odległości z osobą, z która r

        7)     Nie rozmawiamy, twarzą w twarz, która kaszle, kicha lub ma gorączkę;

        8)     Stosuj zasady ochrony podczas kichania i kaszlu - Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%). Zakrycie ust i nosa podczas kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym wirusów;

        9)     Odżywiaj się zdrowo i pamiętaj o nawodnieniu organizmu - Stosuj zrównoważoną dietę. Unikaj wysoko przetworzonej żywności. Pamiętaj o codziennym jedzeniu minimum 5 porcji warzyw i owoców. Odpowiednio nawadniaj organizm. Codziennie wypijaj ok. 2 litrów płynów (najlepiej wody). Doświadczenia z innych krajów wskazują, że nie ma potrzeby robienia zapasów żywności na wypadek rozprzestrzeniania się koronawirusa;

        10) Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy o koronawirusie.

         

        § 25.

        Pracownicy pedagogiczni

         

        1.     Pracownicy pedagogiczni– nauczyciele pracują wg harmonogramu ustalonego przez Dyrektora.

        2.     Nauczyciel zobowiązany jest do:

        1)     wyjaśnienia uczniom, jakie obowiązują w szkole zasady i dlaczego zostały wprowadzone. Nauczyciel, w szczególności klas I- III oraz oddziałów przedszkolnych  zobowiązany jest przekazać informacje w formie pozytywnej, aby wytworzyć w dzieciach poczucie bezpieczeństwa i odpowiedzialności za swoje zachowanie, a nie lęku;

        2)     Wietrzenia sali co najmniej raz na godzinę;

        3)     zwracania uwagi na częste i regularne mycie rąk wodą z mydłem. W przypadku trudności w klasach I- III oraz oddziałach przedszkolnych nauczyciel pomaga w tych czynnościach;

        4)     sprawdzania warunków do prowadzenia zajęć– dostępność środków czystości
        i inne zgodnie z przepisami dotyczącymi. Bhp;

        5)     dbania o to, by dzieci i uczniowie zachowywały dystans społeczny;

        6)     ustalenie z rodzicami skutecznych sposobów komunikacji z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej;

        7)     przekazywania rodzicom informacji o samopoczuciu dziecka lub zauważonych zmianach w zachowaniu w czasie pobytu w szkole.

        3.     Dyrektor dokonuje wszelkich starań, aby pracownik mający kontakt z dziećmi świadczył pracę na terenie jednej jednostki oświatowej.

         

         

        § 26.

        Pracownicy niepedagogiczni

         

        1.     Stanowiska pracy pracowników administracyjnych zorganizowane są z uwzględnieniem wymaganego dystansu społecznego pomiędzy pracownikami.

        2.     Pracownicy administracji zobowiązani są do przyjmowania petentów z zachowaniem odpowiedniej odległości.

        3.     Zabrania się pracownikom nadmiernego poruszania się po jednostce. Przemieszanie się jest dozwolone tylko w uzasadnionym przypadku.

        4.     Każdy pracownik po zakończonej pracy zobowiązany jest do uporządkowania
        i zdezynfekowania swojego stanowiska pracy.

         

        § 27.

         

        Pracownicy pomocniczy i obsługi zobowiązani są do wykonywania swoich obowiązków zgodnie z indywidualnym zakresem czynności, uwzględniają wzmożone środki bezpieczeństwa (rękawiczki jednorazowe, dezynfekcja dłoni, maseczki).

         

        ROZDZIAŁ 7

        ŻYWIENIE

         

        § 28.

         

        1.       Szkoła zapewnia wyżywienie dzieciom w czasie ich przebywania na terenie szkoły.

        2.       Posiłki przygotowywane są przy zachowaniu wszelkich niezbędnych środków higieny przez firmę zewnętrzną.

        3.       Posiłki dostarczane przez firmę zewnętrzną są w pojemnikach jednorazowych.

        4.       W jadalni dania podawane są przez osobę do tego wyznaczoną/obsługę jadalni, rezygnuje się z samoobsługi.

        5.       Po zakończeniu spożywania posiłków wyznaczony pracownik dezynfekują powierzchnię stołów oraz krzeseł (poręcze, oparcia, siedziska), przy których spożywane były posiłki.

        6.       Dzieci z oddziałów przedszkolnych spożywają posiłki w swoich salach, uczniowie szkoły podstawowej w jadalni.

        7.       Dzieci mogą tez spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu.

        8.       Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych.

        9.       Na terenie szkoły nie organizuje się poczęstunków oraz wspólnej degustacji potraw.

         

         

        § 29.

        Zadania i obowiązki pracowników mających kontakt z żywnością

         

        1.     Pracownicy mający kontakt w żywnością zobowiązani są do stosowania standardowych praktyk zalecanych przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób, do których należą:

        1)     Właściwa higiena rąk;

        2)     Higiena kasłania/kichania;

        3)     Zasady bezpieczeństwa żywności;

        4)     Ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel)

        2.     Pracownicy, mający kontakt z żywnością zobowiązani są myć ręce:

        1)     Przed rozpoczęciem pracy;

        2)     Przed kontaktem z żywnością;

        3)     Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;

        4)     Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;

        5)     Po skorzystaniu z toalety;

        6)     Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;

        7)     Po jedzeniu, piciu lub paleniu;

        8)     Po kontakcie z pieniędzmi.

         

        § 30.

        Dostawa i transport żywności

         

        1.       Pracownicy odbierający posiłki przygotowane przez osoby z zewnątrz zakładają rękawiczki oraz maseczki ochronne.

        2.       Pracownik odbierający dostawę żywności zobowiązany jest zwrócić uwagę na czy pojemniki transportowe oraz środki transportu spełniają następujące wymagania:

        1)     są czyste, w dobrym stanie, nie uszkodzone, łatwe do mycia, czyszczenia
        i dezynfekcji;

        2)     zabezpieczają żywność przed zanieczyszczeniem;

        3)     nie używane do transportu produktów innych niż żywność, które mogą być źródłem zanieczyszczenia;

        4)     poddane zostały całkowitemu i dokładnemu procesowi mycia, jeśli były używane do transportu innych produktów niosących ryzyko zanieczyszczenia żywności.

         

         

        § 31.

        Zasady organizacji jadalni szkolnej

         

        1.       Szkoła zapewnia uczniom możliwość skorzystania z jadalni  szkolnej.

        2.       Żywienie prowadzi się w godzinach, w których odbywają się zajęcia w szkole.

        3.       Jadalnia zapewnia warunki higieniczne wymagane przepisami prawa odnoszące się do funkcjonowania żywienia zbiorowego.

        4.       Do korzystania z posiłków wydawanych w jadalni szkolnej uprawnieni są:

        1)     uczniowie szkoły;

        5.       Pracownicy wydający posiłki zobowiązani są do zachowania szczególnej ostrożności, a przede wszystkim przestrzegania następujących zasad:

        1)     zapewnienie odpowiedniej odległości stanowisk pracy;

        2)     stosowanie środków ochrony osobistej (rękawiczki, maseczki) oraz mycie rąk/ używania płynu dezynfekującego;

        3)     regularne czyszczenie powierzchni (blatów, stołów) i sprzętów;

        4)      utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.

        6.     Posiłki wydawane są w jadalni zmianowo zgodnie z harmonogramem opracowanym
        w porozumieniu z Dyrektorem Szkoły, na podstawie zgłoszonej liczby dzieci, korzystających z żywienia w Szkole.

        7.     Uczniowie przyprowadzani są do jadalni przez wyznaczonego pracownika Szkoły
        w grupie odpowiadającej liczbie miejsc w jadalni, przygotowanych do bezpiecznego spożywania posiłków.

        8.     Uczniowie zobowiązani są pojedynczo odbierać wydawane posiłki. W trakcie oczekiwania na wydanie posiłku uczniowie zachowują bezpieczny dystans, ustawiając się w jednej kolejce.

        9.     Zakazuje się nadmiernego poruszania się dzieci w jadalni.

        10.  Po wyjściu każdej grupy z jadalni pracownicy personelu sprzątającego przeprowadzają czyszczenie blatów stołów, poręczy krzeseł, klamek itp. oraz wietrzą jadalnie.

        11.  Jeśli dzieci przechodząc do sali dotykały np. poręczy schodów należy przejść z nimi do łazienki i dopilnować, by dokładnie umyły ręce wodą z mydłem (lub zdezynfekowały ręce).

        12.  Nauczyciel przyprowadzający grupę uczniów do jadalni jest zobowiązany:

        1)     przeprowadzić uczniów możliwie najkrótszą i bezpieczną trasą

        2)     pełnić nadzór nad uczniami;

        3)     pilnować, aby uczniowie zachowywali od siebie dystans oraz nie przemieszali się w nieuzasadniony sposób po korytarzu Szkoły;

        4)     przypilnować, aby uczniowie przed wejściem i po wyjściu z jadalni dokładnie umyli ręce woda z mydłem, zgodnie z instrukcją poprawnego mycia rąk ( lub zdezynfekowali ręce);

        5)     upewnić się przed wejściem z grupą uczniów do jadalni, że wszystkie dzieci
        z poprzedniej grupy opuściły teren jadalni oraz że jadalnia jest przygotowana do wpuszczenia kolejnej grupy uczniów (tzn. że pracownik obsługi wykonał zabiegi higieniczno- sanitarne po opuszczeniu jadalni przez poprzednią grupę);

        6)     wprowadzić dzieci jedno za drugim do jadalni- nie należy ustawiać dzieci parami i pozwalać, by trzymały się za ręce;

        7)     po spożyciu posiłku, poinformować pracownika obsługi o wyjściu z dziećmi z jadalni.

         

        ROZDZIAŁ 8

        ZALECENIA DLA PERSONELU SPRZĄTAJĄCEGO

         

        § 32.

         

        1.     Personelowi sprzątającemu teren szkoły zaleca się zachować dodatkowe środki ostrożności:

        2)     założenie rękawiczek jednorazowych i jednorazowej maseczki na nos i usta;

        3)     umycie i dezynfekcja rąk po zakończeniu czynności i zdjęciu rękawiczek
        i maseczki,

        4)     wyrzucenie odpadów do odpowiedniego pojemnika.

        2.     Organizacja trybu pracy pracowników utrzymujących czystość w szkole zorganizowana jest z uwzględnieniem systemu rotacyjnego/zmianowanego oraz z uwzględnieniem niezbędnej rezerwy kadrowej, na wypadek wzrostu ryzyka epidemiologicznego.

        3.     Praca pracowników utrzymujących czystość w jednostce przebiega rotacyjnie.  Szkoła minimalizuje ilość osób przebywających na terenie jednostki.

         

        § 33.

         

        1.     Za utrzymanie czystości w jednostce odpowiedzialni są pracownicy, którym w zakresie obowiązków przydzielone zostały do sprzątania określone pomieszczenia szkolne.

        2.     Dyrektor zapewnia sprzęt do prac porządkowych oraz środki czyszczące i myjące niezbędne do wykonywania prac porządkowych.

        3.     Podstawową zasadą stosowaną przez pracowników podczas wykonywania prac porządkowych powinno być utrzymanie czystości pomieszczeń i sterylności powierzchni, z których korzystają dzieci i pracownicy, co pozwoli ograniczyć rozprzestrzenianie się koronawirusa.

        4.     Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarno- higienicznych, w tym dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu.

        5.     Pomieszczenia, ciągi komunikacyjne (schody i korytarze) oraz powierzchnie dotykowe należy regularnie, co najmniej 4 razy dziennie, oczyszczać, używając wody z detergentem lub środka dezynfekcyjnego. Należy myć i dokładnie odkażać każdego dnia:

        1)     biurka;

        2)     drzwi;

        3)     poręcze krzeseł i powierzchnie płaskie, w tym blaty w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków (po każdej grupie);

        4)     klamki;

        5)     włączniki światła;

        6)     poręcze i uchwyty;

        7)     używane prze dzieci przedmioty.

        6.     Środki chemiczne służące do mycia i dezynfekcji powinny być stosowane zgodnie
        z wytycznymi i zaleceniami podanymi przez producenta znajdującymi się na opakowaniu środka do dezynfekcji. W szczególności należy przestrzegać zasad związanych z czasem niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażenia na wdychanie oparów służących do dezynfekcji.

        7.     Podczas prac porządkowych pracownik zobowiązany jest stosować zalecane środki ochrony indywidualnej, przestrzegać zasad higieny oraz zachowywać reguły ostrożności: do procesu dezynfekcji stosować rękawice ochronne z długim mankietem, używać maski i okulary ochronne w przypadku stosowania preparatów w spryskiwaczach ze względu na ryzyko podrażnienia oczu i dróg oddechowych, nie dotykać twarzy rękami w rękawiczkach, nie zakładać ponownie uprzednio zdjętych rękawic jednorazowych, podczas dezynfekcji stosować ręczniki papierowe, które po przetarciu trzeba od razu wyrzucić, nie używać tych samych ściereczek w różnych pomieszczeniach (kuchnia, łazienka, WC).

        8.     Dezynfekowanie powierzchni za pomocą środków dezynfekcyjnych powinno być skuteczne i wymaga prawidłowego ich stosowania:

        1)     usunięcia wodą zanieczyszczeń przed dezynfekcją;

        2)     sprawdzenia daty przydatności do użycia (jeśli data jest przekroczona, całkowita dezynfekcja nie jest już gwarantowana);

        3)     użycia środka w odpowiednim stężeniu (preparat nie zadziała, jeśli będzie źle dozowany);

        4)     naniesienia na powierzchnię odpowiedniej ilości preparatu niczego nie pomijając;

        5)     przestrzegania zalecanego czasu zastosowania, pozostawienia preparatu przez wskazany przez producenta okres (dezynfekowana powierzchnia powinna pozostawać wilgotna przez zalecany czas niezbędny do zabicia wirusów).

        9.     W przypadku dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością np. blatów stołów kuchennych, należy przepłukać je czystą wodą, po odczekaniu zalecanego czasu pomiędzy procesem dezynfekcji a płukaniem.

        10.  Podczas sprzątania wszystkie pomieszczenia powinny być regularnie wietrzone, ponieważ czas ulotnienia się warstwy cieczy zależy od temperatury otoczenia i cyrkulacji powietrza.

        11.  Sprzęt i środki służące do utrzymania czystości powinny być przechowywane
        w zamkniętych szafkach. Po zakończonej pracy pracownik powinien:

        1)     umieścić sprzęt i środki chemiczne w wyznaczonym do ich przechowywania miejscu,

        2)     zabezpieczyć miejsce przed dostępem do niego innych osób i dzieci,

        3)     oznaczyć w prowadzonym rejestrze miejsce i czas przeprowadzanej dezynfekcji. Pracownicy odpowiedzialni za sprzątanie zobowiązani są usunąć z sal, przedmioty
        i sprzęty, których nie można skutecznie dezynfekować.

         

         

        ROZDZIAŁ 9

        WYTYCZNE – ŚROKI OCHRONY INDYWIDUALNEJ

         

        § 34.

        Instrukcje dotyczące prawidłowego założenia i ściągania rękawiczek jednorazowych, maseczek i mycia rąk

         

        1.       Przy każdym wejściu do szkoły znajduje się informacja o obowiązku dezynfekowania rąk wraz z instrukcją użycia środka dezynfekującego, a także dozownik z płynem do dezynfekcji rąk, umożliwiając wszystkim wchodzącym do budynku skorzystania z niego.

        2.       Instrukcje dotyczące prawidłowego założenia i ściągania rękawiczek jednorazowych, maseczek i mycia rąk dostępne są także w formie elektronicznej:

        ü  mycia rąk

        https://www.gov.pl/web/gis/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece

        ü  dezynfekcji rąk

        https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/

        ü  prawidłowego zdejmowania maseczki

        https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/

        ü  prawidłowego zdejmowania rękawiczek

        https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-rekawice/

        ü  wykaz produktów biobójczych

        http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze

        ü  zalecenia w zakresie systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych

        https://www.gov.pl/attachment/f08fa60b-ccd2-4666-b688-616c1f836876

         

        § 35.

        Postępowanie z odpadami wytwarzanymi w czasie ochrony przed koronawirusem

         

        1.       Odpady powinny być segregowane i wrzucane do właściwych pojemników (papier, szkło, metale i tworzywa sztuczne, bioodpady, odpady zmieszane).

        2.       Odpady wytworzone przez pracowników takie jak: środki zapobiegawcze (maseczki, rękawiczki) stosowane w miejscu pracy w celu minimalizacji ryzyka zarażenia
        i rozprzestrzeniania się koronawirusa, są uprzednio zebrane w workach, które po zawiązaniu wrzucane są do wyznaczonego pojemnika/worka do tego przeznaczonego.

        3.       Przed i po każdej czynności związanej z pakowaniem/ przenoszeniem odpadów należy używać rękawic ochronnych, myć i/ lub dezynfekować ręce.

         

        ROZDZIAŁ 10

        POSTANOWIENIA KOŃCOWE

         

        § 36.

         

        1.       Procedura obowiązuje w szkole od dnia 1 września 2021 r. do czasu odwołania.

        2.       Wszyscy zobowiązani się do ich stosowania i przestrzegania.

        3.       W razie pojawienia się nowych zasad i wytycznych dotyczących bezpieczeństwa,
        w jednostce na bieżąco będą podejmowane odpowiednie działania.

         

         

         

         

         

         


        [1] Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 sierpnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. 2020 r. poz. 1356)